

Hacamat: Sağlığı korumak veya tedavi amacıyla vücudun belirli yerlerinden kan almaktır.Sözlükte; “Emmek” anlamına gelen “Hacm” kökünden gelir. Tıbbî tabir olarak “Kan aldırma” diye ifade edilir. Bu işi yapan kimseye, “Hacim” ya da “Haccâm” denir. Kan alma işinde kullanılan alete, “Mihcem” ya da “Mihceme” denir.
1) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“…Kuşkusuz ki sizin kendisi ile tedavi olduğunuz şeylerin en faziletlisi, hacamat olmaktır…”Müslim 1577/622)
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Eğer sizin tedavi olduğunuz herhangi bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…”Buhari 12/5724, Müslim 2205/71, Ebu Davud 3857, İbni Mace 34763)
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Şifa üç şeydedir:1) Bal şerbeti içmekte,2) Hacamat aletini vurmakta (Yani hacamat olmakta) ve3) Ateş ile dağlama yapmakta. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim!”Buhari 12/5721, Müslim 2205/71, İbni Mace 34914)
Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) başı bir bezle örtülmüş olarak geldi ve şöyle dedi:Hacamat yaptırmadan buradan ayrılmam! Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim şöyle buyuruyordu:“Hacamatta şifa vardır.”Buhari 12/57335
) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) meleklerden uğradığım her büyük cemaatin hepsi bana:–Ey Muhammed! Hacamat olmaya devam et, dediler.”İbni Mace 34776)
Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) uğradığım melekler bana:–Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmayı emret, dediler.”İbni Mace 3479, Tirmizi 21277)
Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:“Bize, ailemizden Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) geldi. Kendisindeki bir çıban yahut bir yaradan rahatsız olan diğer bir kimse daha geldi.Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:–Rahatsızlık duyduğun şey nedir? diye sordu.O adam:–Bende, bana çok meşakkat veren bir çıban var dedi.Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:–Ey delikanlı! Bana bir hacamatçı getir dedi.O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:–Hacamatçıyı ne yapacaksın? Ey Abdullah’ın babası diye sordu.Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:–O çıbanın üzerine hacamat yaptırmak istiyorum dedi.O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:–Allah’a yemin olsun ki bana bir sinek değiyor yahut elbise dokunuyor da bu bile bana çok eziyet veriyor ve bana çok meşakkatli oluyor dedi.Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma), o zatın bu çıbandan dolayı sıkıntısını ve çektiği acıyı görünce şöyle dedi:–Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim şöyle buyuruyordu:‘Eğer sizin tedavi olduğunuz bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…’Ravi şöyle dedi:Sonra bir hacamatçı geldi ve o adama hacamat yaptı ve o adamın hissetmekte olduğu acı ve sıkıntı gitti.”Müslim 2205/71
Hangi Günlerde Hacamat Olunur?
8) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Kim, hacamat olmak isterse, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci gününü araştırıp seçsin! Kanı fazlalaşmak suretiyle herhangi birinize galebe çalıp onu öldürmesin!”İbni Mace 3486, Tirmizi 21269)
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Kim, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci günü hacamat olursa, bütün hastalıklardan şifa bulur.”Ebu Davud 386110)
Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) bana şöyle dedi:–Ya Nafi! Kanım fazlalaşmak suretiyle bana galebe çaldı. Bu nedenle benim için bir hacamatçı ara. Gücün yeterse yararlı ve bu işi iyi beceren bir hacamatçı seç. Bulacağın kişi ne çok yaşlı ne de küçük yaşta bir çocuk olsun. Çünkü Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmakta şifa ve bereket vardır. Hacamat akıl ve hıfzetme gücünü arttırır. Artık kim hacamat olmak isterse, Allah’ın ismini anarak; Perşembe günü hacamat olsun! Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de hacamat olmaktan sakınınız! Pazartesi ve Salı günüde hacamat olunuz! Çünkü Allah-u Teâlâ Eyyub aleyhisselam’ı beladan bugün kurtarmıştır. Çarşamba günü de hacamat olmaktan sakının! Çünkü Allah-u Teâlâ, Eyyub aleyhisselam’ı Çarşamba günü belaya çarptırdı! Şüphesiz, Cüzzam ve Baras (Alaca) hastalığı Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında hiçbir gecede meydana gelmez!”.

